Wild Land

Wild Land is een voorstelling gebaseerd op verhalen uit de Friese Wouden: een roemrucht gebied in het oosten van Friesland. De Friese Wouden zijn het thuis van een hechte gemeenschap van dorpen, waar iedereen elkaar kent, waar je buurman je helpt met het bouwen van je huis en waar bijna niemand meer weg wil. Maar het is ook de streek van vrijgevochten Wâldpyken, opstandige messentrekkers, en dwarse blokkeerfriezen. Liever eigen baas dan grote knecht.

In Wild Land stellen Helmert Woudenberg en Lourens van den Akker zich de vraag: “Waar komt de eigenzinnigheid van de mensen uit de Friese wouden vandaan?” Wat heeft ervoor gezorgd dat zich juist hier een groep mensen verzamelt die zegt: we doen het zelf, we verwachten van niemand iets, maar willen ook niet dat iemand iets over ons te zeggen heeft.

Twee acteurs vertellen elk een eigen verhaal. De één met trots, de ander met onbegrip. Met verhalen die verzameld zijn met behulp van bewoners, het Meertens Instituut, Tresoar en tal van-horen-zeggen-bronnen, proberen ze vertellend, discussiërend en spelend een antwoord te vinden. Een zoektocht naar de ware aard van de ‘Wâldpyk’.

Maar Wild Land gaat niet alleen over de Friese Wouden. De voorstelling weerspiegelt een groter Nederlands, en zelfs Europees, vraagstuk: de groeiende kloof tussen stad en de krimpgebieden op het platteland. Akkers en Velden wil met Wild Land een gesprek starten tussen stad en platteland en zo de groeiende polarisatie tegen gaan.

Wild Land is een voorstelling over trots, eigenzinnigheid en lef, maar ook over kortzichtigheid, egoïsme en schofterigheid. Een voorstelling die inzichten biedt, maar ook vraagt om begrip. Voor de voorstelling wordt een nieuwe tekst geschreven door Koen Caris op basis van zorgvuldig door Akkers en Velden verzamelde en gecurateerde verhalen.