Logo Akkers & Velden

KINGDOM OF EARTH


banner_koe

Kingdom of Earth is een stuk uit 1968, geschreven door de Amerikaanse schrijver Tennessee Williams, ook bekend van A Streetcar Named Desire en Cat on a Hot Tin Roof. Jeek ten Velden bewerkte het stuk, dat zich in deze versie afspeelt op een boerderij, ergens in het Friese land.

Het stormt, de dijken staan op springen en een watersnoodramp lijkt onvermijdelijk. Iedereen is vertrokken behalve Pyk (Lourens van den Akker), bastaardzoon van een Friese boer en een asielzoeker. Pyk onderhoudt in zijn eentje de boerderij van zijn overleden vader. Onverwacht komt zijn halfbroer Lot (Freek den Hartogh) langs, samen met zijn kersverse echtgenote Mirtel (Eva Meijering).
Lot is een ziekelijke magere jongen, Mirtel een voluptueuze, aan lagerwal geraakte jonge vrouw. Ze zijn net een dag getrouwd en willen hun intrek nemen in de boerderij. Pyk laat zich echter niet zomaar wegjagen. Er ontspint zich een gevecht om de erfenis van het huis, waarbij Mirtel wordt ingezet als schaakstuk tussen beide broers.

Kingdom of Earth is een voorstelling die gaat over minderheden. Over drie jonge mensen die omwille van hun achtergrond buiten de samenleving vallen. Alle drie proberen ze hun lot te ontlopen, vechten ze voor een beter leven. Opzoek naar geluk.

Kingdom of Earth heeft in mei 2016 twee weken gespeeld in De Westerkerk in Leeuwarden. Speciaal voor scholen waren er aanvullend twee workshops. Eén door Tûmba (centrum voor wereldburgerschap en gelijke behandeling) en één door Akkers en Velden. Mei 2018 gaat 'Kingdom' op tournee door de rest van het land. Hou deze website in de gaten voor de definitieve speellijst!Medewerkers

Tekst
Tennessee Williams

Concept
Lourens van den Akker, Jeek ten Velden

Regie
Jeek ten Velden

Spel
Lourens van den Akker, Freek den Hartogh, Eva Meijering & 'Hilbrandt' (muziek)

Vormgeving
Sacha Zwiers, Andrea Lewis (stage)

Licht & techniek
Aart Laferte, Hendrik van der Zee (stage)

Communicatie/Publiciteit
Doris Zijlema

Verkoop
Corine OvervestMet dank aan:

Brûsfûns, VSBfonds, Fonds 21, Stichting Nieuwe Stads Weeshuis, Albino Fonds, Gemeente Leeuwarden, Centrum Tûmba, Tryater & Pier 21